суббота, 29 ноября 2014 г.


. Характеристика активу балансу.

НЕОБОРОТНІ АКТИВИ:
1)      нематеріальні активи – це активи, які не мають фізичної дотикової форми. До них відносяться:
        права користування природними ресурсами;
        права користування майном;
        права на комерційні позначення;
        права на об’єкти промислової власності;
        авторське право та суміжні з ним права;
        інші нематеріальні активи;
2)      незавершене будівництво – це  вартість незавершеного будівництва, що здійснюється для власних потреб підприємства, а також авансові платежі для фінансування такого будівництва.
3)      основні засоби – це матеріальні активи, які підприємство утримує з  метою  використання  їх  у  процесі  виробництва або постачання товарів,  надання послуг,  здавання в оренду іншим особам або  для здійснення   адміністративних   і   соціально-культурних  функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (або операційного циклу, якщо він довший за рік). До них відносяться:
        інвестиційна нерухомість;
        земельні ділянки;
        капітальні витрати на поліпшення земель;
        будинки та споруди;
        машини та обладнання;
        транспортні засоби;
        інструменти, прилади та інвентар;
        тварини;
        багаторічні насадження;
        інші основні засоби.
4)      довгострокові фінансові інвестиції – це інвестиції, які утримуються підприємством на період більше одного року, а також усі інвестиції, які не можуть бути вільно реалізовані в будь-який момент. До них відносяться:
        інвестиції пов’язаним сторонам за методом обліку участі в капіталі;
        інші інвестиції пов’язаним сторонам;
        інвестиції непов’язаним сторонам.
5)      довгострокова дебіторська заборгованість – це заборгованість фізичних та юридичних осіб, яка не виникає в ході нормального операційного циклу та буде погашена після 12 місяців з дати складання балансу. До них відносяться:
        заборгованість за майно, що передано у фінансову оренду;
        довгострокові векселі одержані;
        інша дебіторська заборгованість.
6)      відстрочені податкові активи – це сума податку на прибуток, що підлягає відшкодуванню в наступних періодах.
7)      інші необоротні активи.
ОБОРОТНІ АКТИВИ:
1)      Виробничі запаси – це запаси сировини, основних і допоміжних матеріалів, палива, куплених напівфабрикатів і комплектуючих виробів, запасних частин, тари, будівельних матеріалів та інших матеріалів, призначених для споживання в ході нормального операційного циклу. До них відносяться:
        сировина й матеріали;
        купівельні напівфабрикати та комплектуючі вироби;
        паливо;
        тара й тарні матеріали;
        будівельні матеріали;
        матеріали, передані в переробку;
        запасні частини;
        матеріали сільськогосподарського призначення;
        інші матеріали;
2)      Поточні біологічні активи – це тварина або рослина, яка в процесі біологічних перетворень здатна давати сільськогосподарську продукцію та/або додаткові біологічні активи, а також приносити в інший спосіб економічні вигоди. Приклади біологічних активів наведено в таблиці:
1)      Незавершене виробництво – це товари, які знаходяться на стадії виробництва і враховані в статтю товарно-матеріальних запасів на дату складання фінансової звітності.
2)      Готова продукція – це продукція (товар), вироблена з використанням давальницької сировини (крім тієї частини, що використовується для проведення розрахунків за її переробку) і визначена як кінцева у контракті між замовником і виконавцем.
3)      Товари – це продукти праці, які мають дві властивості: по-перше, задовольняють певну потребу людини; по-друге, здатні обмінюватись на інші блага в певних пропорціях. До них відносяться:
        товари на складі;
        товари в торгівлі;
        товари на комісії;
        тара під товарами;
        торгова націнка;
4)      Векселі одержані – це заборгованість покупців, замовників та інших дебіторів за відвантажену продукцію (товари), виконані роботи та надані послуги, яка забезпечена векселями.
5)      Дебіторська заборгованість за товари, роботи, послуги;
6)      Дебіторська заборгованість за розрахунками:
        з бюджетом;
        за виданими авансами;
        з нарахованих доходів;
        із внутрішніх розрахунків;
7)      Інша поточна дебіторська заборгованість;
8)      Поточні фінансові інвестиції. До них відносяться:
        еквіваленти грошових коштів
        інші поточні фінансові інвестиції
9)      Грошові кошти та їх еквіваленти. До них відносяться:
        грошові кошти в національній валюті;
        грошові кошти в іноземній валюті;
10)  Інші оборотні активи

ВИТРАТИ МАЙБУТНІХ ПЕРІОДІВ:
Це грошові витрати, що були здійснені в даному періоді, але на собівартість продукції будуть віднесені в майбутньому періоді, частинами


Характеристика пасиву балансу.

ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ:
1)      Статутний капітал – це сума вкладів засновників та учасників господарського товариства. Може вноситися як грошовою часткою так ТМЦ.
2)      Пайовий капітал – це сукупність коштів фізичних і юридичних осіб, добровільно розміщених у товаристві для здійснення його господарської діяльності.
3)      Додатковий вкладений капітал – це збільшення суми власного капіталу, внаслідок якого підприємство стає менш залежним від кредиторів.
4)      Інший додатковий капітал – це фінансові ресурси, які утворюються за рахунок:
              дооцінки та індексації основних засобів, інших необоротних матеріальних активів і нематеріальних активів;
              одержання у безкоштовному порядку будь-яких активів від сторонніх юридичних і фізичних осіб;
5)      Резервний капітал – це сума резервів, створених відповідно до чинного законодавства або установчих документів за рахунок нерозподіленого прибутку підприємства.
6)      Нерозподілений прибуток (непокритий збиток) – це частина власного капіталу, що залишається у підприємства після виплати доходів власникам та формування резервного капіталу.
7)      Неоплачений капітал – це сума зобов’язань засновників за внесками до статутного капіталу.
8)      Вилучений капітал – це фактична собівартість акцій власної емісії (або її часток), які викуплені акціонерним товариством у його акціонерів.

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАСТУПНИХ ВИТРАТ І ПЛАТЕЖІВ:
1)      Забезпечення виплат персоналу – входить резерв на виплату відпусток, обов’язкові відрахування (збори) для забезпечення виплат на оплату відпусток, збори на обов’язкове державне пенсійне та соціальне страхування, обов’язкове соціальне страхування на випадок безробіття.
2)      Інші забезпечення –  включають гарантійні зобов’язання, непередбачені зобов’язання та інші забезпечення.
3)      Цільове фінансування – включає залишки коштів цільового фінансування і цільових надходжень, які отримані з бюджету та інших джерел.

ДОВГОСТРОКОВІ ЗОБОВЯЗАННЯ:
1)      Довгострокові кредити банків – показується сума заборгованості підприємства банкам за отриманими від них позиками (термін більше року).
2)      Інші довгострокові фінансові зобов'язання – наводиться сума довгострокової заборгованості підприємства щодо зобов’язання із залучення позикових коштів (крім кредитів банків), на які нараховуються відсотки.
3)      Відстрочені податкові зобов'язання – показується сума податків на прибуток, що підлягають сплаті в майбутніх періодах внаслідок тимчасової різниці між обліковою та податковою базами оцінки.
4)      Інші довгострокові зобов'язання – показується сума довгострокових зобов’язань, які не можуть бути включені до інших статей розділу «Довгострокові зобов’язання».

ПОТОЧНІ ЗОБОВЯЗАННЯ:
1)      Короткострокові кредити банків – відображається сума поточних зобов’язань підприємства перед банками за отримання від них позиками (термін менше року).
2)      Поточна заборгованість за довгостроковими зобов'язаннями – показується сума довгострокових зобов’язань, яка підлягає погашенню протягом 12 місяців з дати Балансу.
3)      Векселі видані – показується сума заборгованості, на яку підприємство видало векселі на забезпечення поставок (робіт, послуг) постачальників, підрядчиків та інших кредиторів.
4)      Кредиторська заборгованість за товари, роботи, послуги – показується сума заборгованості постачальникам і підрядчикам за матеріальні цінності, виконані роботи та отримані послуги.
5)      Поточні зобов'язання за розрахунками:
        з одержаних авансів – відображається сума авансів, одержаних від інших осіб у рахунок наступних поставок продукції, виконання робіт.
        з бюджетом – показується заборгованість за внесками до позабюджетних фондів, передбачених чинним законодавством.
        з позабюджетних платежів – показується заборгованість за внесками до позабюджетних фондів, передбачених чинним законодавством.
        зі страхування – відображається сума заборгованості за відрахуваннями до пенсійного фонду, на соціальне страхування, страхування майна підприємства та індивідуальне страхування його працівників.
        з оплати праці – це сума заборгованості підприємства по нарахованій, але не сплаченій сумі оплати праці, а також по депонованій заробітній праці.
        з учасниками – відображається заборгованість підприємства цього учасникам (засновникам), пов’язана з розділом прибутку (дивіденди тощо) і формуванням статутного капіталу.
        із внутрішніх розрахунків – відображається заборгованість підприємства пов’язаним сторонам та кредиторська заборгованість з внутрішньовідомчих розрахунків.
6)      Інші поточні зобов'язання – відображаються суми зобов’язань, які не можуть бути включеними до інших статей, наведених у розділі «Поточні зобов’язання».

ДОХОДИ МАЙБУТНІХ ПЕРІОДІВ.
Включаються доходи, отримані протягом поточного або попередніх звітних періодів, які належать до наступних звітних періодів.

1 комментарий: